Behandeling

Na het eerste uitgebreide onderzoek zullen wij een behandelplan met u bespreken. Dit is een buitengewoon individueel behandelplan, gebaseerd op de bevindingen uit ons onderzoek. Het is hier dus niet mogelijk te voorspellen hoe úw behandelplan eruit zal zien, maar wel kunnen wij u een opsomming geven van onze behandelmogelijkheden. Dus voor úw specifieke klacht zal een keuze uit gemaakt kunnen worden uit: (let op dit overzicht is niet volledig).

De meest voorkomende behandelingen zijn:

* Shock-wave therapie, niet bij alle soorten peesklachten, wel bij o.a. tendinosen of calcificaties, zie ook Shock-Wave
* Rekkingsoefeningen, niet bij (partiële) scheuren, vaak statisch, soms verend, Niet in acute fase, wel bij adhesies.
* Progressief trainingsprogramma (TheraFiT), juiste keuze oefeningen en belasting bij bijbehorend (herstel) stadium is essentieel.
* Manuele therapie, bij wegnemen herstelbelemmerende factoren (blokkeringen, standverandering) en segmentale stoornissen (vegetatieve dysregulatie)
* Strassburg Sock (Achillespees, hielspoor). Om ’s nachts de pees op rek te houden om verklevingen in verkorte stand te voorkomen.
* Voedingssupplementen, Antioxidanten, Glucosamine en Chondroitine
Soms wordt aanvullend ook gebruik gemaakt van:

* Passieve bewegingsvormen (handmatig door fysiotherapeut), bij mobilisering gewricht, banden en pezen.
* Onbelast bewegen, of (gedeeltelijk) belast met ontzien aangedane structuur, ter voorkoming van adhesies, ter doorbloedingsverbetering
* Belasting beperkende maatregelen, adviezen, bandages, aangepaste training(svormen), hakverhoging, (antipronatie) zooltjes, schokabsorptie
* Krachtoefeningen, na herstelfase als collageen trekvastheid heeft verkregen. Ook bij instabiel gewricht. In vroeg stadium bij adhesies.
* Vibratietraining, bij de juiste (kantel!) apparatuur kunnen adhesies worden gemobiliseerd. Goed bij tendinosen (doorbloeding). Ook voor tonisering spieren.
* Fysiotherapeutische applicaties (ultrageluid, stroomvormen) alleen bij zeer specifieke klachten (vormen van oppervlakkige calcificaties). Histamine iontoforese, wisselende resultaten, mag alleen in bijzijn van arts worden gedaan (risico anafylactische shock).
* Massage; Niet bij (partiële) rupturen (kans op myositis ossificans!), niet bij frictiesyndromen, niet bij ‘ontstekingen’, wel bij adheasies (afh. van soort en stadium)
* Tapen, vooral bedoeld om propriocepsis te stimuleren, als ‘reminder’ of eventueel als ‘bewegingsremmer’
* Bandageren of brace, alleen voor steun (aan spier). Soms ook ‘massage’ effect (Achillotrain), soms bedoeld als bewegingsbeperker.
* Compressie kousen. Deze kousen verbeteren door de druk de afvoer van bloed en lymfe (en dus van de afvalstoffen). Daardoor zal de ook de doorbloeding (aanvoer) verbeteren. Een ander effect van de compressiekousen is dat de kuit beter wordt gesteund, waardoor minder trek- (en zijdelingse druk-)krachten door het schudden van de spieren op de pees komt te staan. Een derde effect is dat door het uitzetten van de spier tijdens de aanspanning, de druk van de spier door de kous wordt opgevangen, waardoor de trekkracht op de pees iets afneemt. Een vierde effect dat door de kous de afkoeling van de pees en spier wordt voorkomen, waardoor een betere doorbloeding zou ontstaan, lijkt ons minder relevant dan voorgaande eigenschappen.
* Conditietraining (cardiotraining) ter onderhouding of verbetering van algehele conditie ter bevordering van het herstel
* Cross-training, andere sporten of trainingsvormen met (indirect) effect op aangedane weefsel, verbetering conditie, doorbloeding, voorkomen adhesies.
* Gips of stevige brace, om bij grotere rupturen weefsel te ontlasten en aangroei te verkrijgen, nadeel: verkortingen, adhesievorming.
* Continuous Passive Motion. Hoewel wij denken dat dit apparaat, dat de voet gedurende de nacht van plantair naar dorsaalflexie vv. beweegt, in de toekomst vaker toegepast zal worden na operaties, zal deze behandeling om praktische redenen in de fysiotherapiepraktijk niet veel toegepast worden. Het idee erachter is lumineus (voorkomen verklevingen, verbeteren doorbloeding), maar kan ook op andere wijze bereikt worden.
Nogmaals, alleen die onderdelen van de behandeling die speciaal voor u van belang zijn, zullen toegepast worden.

Wel zien we dat Shock-Wave in combinatie met (excentrische en rekkingsoefeningen) en supplementen een veelgebruikte behandelcombinatie is.

De behandeling met Shock-Wave wordt niet (altijd en volledig) door uw zorgverzekeraar vergoed, vaak als ‘alternatieve geneeswijzen’, soms moet u hiervoor bijbetalen. Onze successen met dergelijke behandelcombinaties zijn dermate groot in een relatief laag aantal behandelingen, dat de kosten beperkt zullen blijven. Na ons onderzoek en bespreking van het behandelplan kunnen wij u ook een kostencalculatie voorleggen. Belangrijk daarbij is wel dat u weet in hoeverre u (aanvullend) verzekerd bent, neem dus uw verzekeringspasje mee bij uw eerste afspraak.

Zie ook: Adhesies