ShockWave

shockwave2kllngWat is Shock-Wave? (Shock = korte impuls, Wave = golf) Uitgebreide informatie vindt u op: www.Shock-Wave.nl  Shockwave therapie is een moderne en zeer doeltreffende behandelmethode. De term “shockwave” verwijst naar mechanische schokgolfpulsen die als een golf uitdeinen in een medium (water, lucht of een vaste stof). Het gaat om hoorbare energetische geluidsgolven. Ze komen voor in de atmosfeer bij explosieve gebeurtenissen, zoals aardbevingen, of als vliegtuigen door de geluidsbarrière breken. In een fractie stijgt de druk aan het golffront en bereikt onmiddellijk hoge waarden. In de moderne pijntherapie worden de helende eigenschappen van deze shockwave therapie aangewend voor de behandeling van pijnlijke zones.

Bij apparaten met radiale shockwave wordt de energie over een groot oppervlak verdeeld. Deze apparaten produceren een laag tot middelhoog energie niveau. Pneumatisch gegenereerde akoestische impulsen (shockwaves) worden over een groot oppervlak diep in het lichaam gebracht met behulp van een vrij te bewegen behandelpistool. Deze impulsen bestrijken de volledige pijnzone. Er wordt een therapeutische shockwave gegenereerd op het ogenblik dat een inwendig projectiel, via pneumatische impulsen op topsnelheid gebracht, de eindplaat van het behandelpistool raakt. Via direct contact met het huidoppervlak deint deze shockwave verder uit in de pijnlijke zone en heeft hier een therapeutische werking.

Eerst gedegen (echografisch) onderzoek! Nadat de therapeut een exacte diagnose heeft gesteld en de (soort en aard) van de schade aan het weefsel heeft onderzocht, bijna altijd na uitgebreid echografisch onderzoek (zie ook: www.FysioEcho.nl), wordt een Shock-Wave behandeling gestart. Shock-Wave versnelt het genezingsproces door de zelfgenezende eigenschappen van het lichaam te stimuleren. Shock-Wave stimuleert het metabolisme (stofwisseling) en verbetert de bloedcirculatie. Ziek weefsel herstelt zich en geneest. Schock-Wave behandeling vindt voornamelijk op pezen plaats, maar ook wel op (myo-fasciale) triggerpoints en acupunctuurpunten. Een peesklacht is een buitengewoon veel voorkomende (sport)blessure (zie ook: www.peesklacht.nl)

De bekendste peesklachten zijn op of aan: ◦ Achillespees (Achilles tendinopathie, achillodynie) ◦ Elleboog (Tenniselleboog of Golferselleboog) ◦ Hielbeen / hak (fascia plantaris ‘hielspoor’) ◦ Hamstrings (achterzijde bovenbeen, soms vlak onder de bil) ◦ Tractus Iliotibalis (runners knee, buitenzijde knie, ook vaak thv. de heup) ◦ Schouder (verschillende pezen rond de schouderkop) ◦ Adductoren (liesblessure) ◦ Knieschijf (suprapatellair of patellapees)

De oorzaak van de peesblessure kan enorm verschillen, van chronische overbelasting, tot plotselinge overbelasting, een trauma of indirect ontstaan door een probleem elders in de regio. Uiteraard is het belangrijk om de oorzaak te vinden, omdat deze kennis ook kan bijdragen aan het verdwijnen van de klacht. De Shock-Wave behandeling vormt altijd een onderdeel van het gehele behandelplan.

Indicaties voor Shock Wave Therapie:
■Schouderpijn met beperkte beweeglijkheid
■Kalkhaarden in schouderpezen of in slijmbeurs
■Tenniselleboog en/of golferselleboog
■Hielpijn (hielspoor, fasciitis plantaris)
■Achillespeesontsteking
■Pijn rondom de knieschijf (patellaire tendinopathie)
■lopersknie (iliotibeale band syndroom)
■Dupuytren contractuur
■Trochanterische tendinose en/of bursitis
■Scheenbeenvliesontsteking
■Chronische tendinopathieën/enthesopathieën
■Verkrampingen van de rug- en/of nekspieren
■Bij spier’knopen’ (triggerpoints)
■Acupunctuur (Meridiaan punten)
■Bij segmentale stoornissen (bijv. beinvloeding orgaan via wervelsegment)

Recente berichten

Ellen; Achillespees

Zonder pijn weer kunnen hardlopen en trainen

Ellen A. verdient haar geld met hardlopen. Lastig als je dan een achillespeesblessure hebt waardoor je altijd pijn hebt. Jan Willem Hage van FysioHage verloste haar van de pijn.

Ellen: ‘Ik heb vier hardloopbedrijven en geef gemiddeld 10 uur per week training. Ik loop al 35 jaar hard en ben dit jaar 25 jaar actief als trainer. Al die jaren staan, training geven en hardlopen hebben uiteindelijk klachten veroorzaakt.’

‘Bij achillespeesklachten ben je vaak ’s ochtends stijf, ook tijdens de eerste meters van je training, daarna gaat het vaak over. Bij mij ging het op een gegeven moment niet meer over, zodat ik altijd pijn had, op een gegeven moment ook in rust. Trainingen geven is leuker als je zelf ook lekker in je  hardloopvel zit. Ik heb in twee jaar van klachten alle behandelingen al gehad, van massages tot zooltjes tot oefentherapie, mri-scan, braces en shockwave. Niets hielp. Via een collega ben ik bij Jan Willem terecht gekomen. Zeewolde was voor mij niet heel logisch (Ellen komt uit Doorn, red.), maar ik had mezelf voorgenomen, dat dit het laatste zou zijn wat ik eraan zou laten doen. Mocht het dan niet helpen. So be it. Dan moest ik het maar accepteren.’

Ellen: ‘Jan Willem gaf mij 90% kans op genezing. Iets wat ik niet kon geloven na zo lang klachten. Hij heeft steeds mijn rug behandeld, omdat de klachten daar uit voort kwamen. Daarnaast gaf hij shockwave therapie voor beide achillespezen. Ik moest zelf mijn pezen met een stukje schuimrubber behandelen en dagelijks core-stability oefeningen doen. Als heel snel ging het een stuk beter. Ik kan nu bijna weer een uur rustig lopen. Jan Willem heeft wel aangegeven, dat het weefsel nog een jaar nodig heeft om te herstellen.’

Jan Willem Hage (manueel therapeut, (sport)fysiotherapeut en echografist): ‘Tijdens het eerste onderzoek klaagde Ellen over meerdere zaken. De rugklachten waren na één  behandeling voorbij. Het echografisch onderzoek van de achillespees wees uit dat het een bepaalde soort ontsteking was, waar wij erg goede resultaten mee hebben. Vreemd was dat Ellen eerder zonder resultaat met shockwave was behandeld. Zowel de soort apparatuur als de instellingen zijn buitengewoon belangrijk voor het effect. Na één behandeling was ze al zielsgelukkig. Ik probeerde meteen de pret te drukken en zei dat we de serie van zes behandelingen moesten  afwachten om het resultaat, dat we op de echo kunnen zien, te kunnen beoordelen. Ze heeft nu vier behandelingen achter de rug en kan al haar trainingen weer geven, zonder noemenswaardige klachten na het lopen. De verwachting is dat ze na nog twee behandelingen helemaal klachtenvrij is.

©BLIKOPZEEWOLDE